Wabi-Sabi: De kunst van imperfectie

Wat is Wabi-Sabi?

Wabi-Sabi is een eeuwenoude japanse filosofie die zich toelegd op het accepteren van het imperfecte en de tijdelijke aard van het leven. Het is ontsprongen uit het Boeddhisme en gegroeid uit de thee ceremonies waar de geprijsde benodigdheden handgemaakt en dus onregelmatig en imperfect waren. Er is geen Westerse vertaling voor Wabi-Sabi, maar het komt neer op het vinden van schoonheid in het imperfecte, tijdelijke en onvolledige.


Foto #2: Serendipity

 

Wabi-Sabi in je huis

Het is jammer genoeg een feit dat we in de Westerse cultuur verslaafd zijn aan perfectie. Wabi-Sabi zul je niet vinden in je spiksplinternieuwe en perfect bij elkaar passende meubels. Het kan niet worden gekocht.

Wabi-Sabi is een kromme wortel uit je eigen groententuin. Het is de barst in die keramieken kom, de gekreukte rug van een goed gelezen boek, een vallend bloemblaadje, de verweerde treden van een trap.

Misschien wel de belangrijkste waarde van Wabi-Sabi is authenticiteit. Barsten en imperfecties staan symbool voor het voorbij gaan van tijd en tonen aan dat een object geliefd is en daarom veel gebruikt werd.

Wabi-Sabi in je leven

Je hoeft zeker geen expert te zijn in Japanse filosofie of een groot budget vrijmaken om de Wabi-Sabi principes in je levenstijl op te nemen. Er is geen “foute” manier om dit te doen. Je moet gewoon je perspectief op sommige zaken bijsturen.

Misschien heb je een oude keukentafel die al vele generaties meegaat. Ongetwijfeld is die goed voorzien van gebruikssporen met de nodige krassen en misschien ook vlekken. In plaats van er snel een tafelkleedje over te gooien zodat het minder opvalt, kun je de tafel ook accepteren voor wat hij is: een familiestuk. Imperfect maar met een verhaal.

Natuurlijk is het nodig om nieuwe dingen te kopen. Omstandigheden veranderen, kinderen komen en groeien op, we verhuizen, krijgen nieuwe hobby’s, enz. Hier kun je gaan voor tweedehands of handgemaakt in plaats van duizend in een dozijn.

 


 

Wabi-Sabi in de natuur

Wabi-Sabi gaan ook over het appreciëren van de natuur. We geven meer aandacht aan de materialen die we in huis nemen. De voorkeur gaat naar hout en steen. Ze zijn niet alleen esthetisch maar verouderen door de jaren vaak ook mooier.

Ook wanneer we kleuren kiezen, kunnen we naar de natuur kijken voor inspiratie. Natuurlijk blijft de persoonlijke voorkeur maar alles kan, van het zacht roze van een kerserlaarsblaadje tot het wit van een schuimende golf aan het strand. Het grijs van een storm is al even natuurlijk als het groen van een dennenbos.

Wanneer je al in ons bureau bent binnengestapt, ken je zeker onze massief essenhouten tafel. Nu hoor ik je al denken, die is toch perfect? (Dank je daarvoor!) Maar als je echt aandachtig kijkt dan ontdek je enkele noten (de ene groter dan de ander). Ook dit is een mooi voorbeeld van het een imperfectie bijdraagt aan de schoonheid van het geheel.

 


 

Dus geeft de gedachte aan een witte, kraaknette keuken je tonnen stress en laat de term “minimalistisch decor” je hysterisch lachen door de hoeveelheid random “dingen” die door je huis zwerven, proficiat! Je bent geen robot die immuun is voor het morsen van zijn of haar tas koffie. Huizen zijn niet gemaakt om “perfect” te zijn, ze zijn er om in te leven en wonen. Dus wanneer je lievelingstas beschadigd uit de vaatwas komt, herinner dan “dat past nu eens echt binnen Wabi-Sabi” en denk eens aan ons.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.