Upcycling: een muur met een verhaal

Dat we leven in een wegwerpmaatschappij zal niemand ontkennen. Vroeger probeerden we alles te herstellen, nu “zullen we wel een nieuwe kopen”. Daardoor worden ook zoveel prachtige zaken gewoon weggegooid terwijl ze, mits wat geduld en liefde, soms goud waard zijn.

Een vleugje geschiedenis

Gisteren vertelde ik je over E-concept, het winkeltje van Bjorn en zijn broer Dave waar ze ecologisch verantwoorde of geupcyclede items verkochten. Daarbij hoorde ook een zelf ontworpen meubellijn. Meubels gemaakt van recupmaterialen.

Voor de decoratie van die winkel ging Bjorn op zoek naar oude wijn- en fruitbakjes. Na even zoeken kwam hij terecht bij een klein bedrijfje in Hoogstraten die deze bakjes opkocht en doorverkocht aan interieurarchitecten, interieurwinkels maar ook particulieren die deze als huisdecoratie wilden gebruiken.

Bij een bezoekje aan het bedrijf bleek dat alle beschadigde, en daardoor onverkoopbare geachtte, bakjes werden verbrand. Wat een zonde! Sommige bakjes waren 80 jaar oud met de originele, gebrandmerkte prints nog duidelijk zichtbaar op het hout. Een idee begon zich te vormen, een idee dat tijd zou vragen maar een prachtig resultaat zou geven. Op goede dingen moet je nu eenmaal soms eens wachten.

Een teken aan de wand

Bjorn vulde een bestelwagen met beschadigde bakjes. Sommige vielen letterlijk uit elkaar. Het was hem niet echt om het bakje te doen maar puur om de houten plankjes op zich, dus werden alle bakjes volledig uit elkaar gehaald. De stukken werden op bruikbaarheid gesorteerd en daarna gestapeld om te kunnen drogen. 


 

Eenmaal droog werden ze gebruikt om een volledige wand mee te bekleden. 
 


 

Het mooiste aan dit soort projecten is dat je niet enkel een prachtige eye-catcher toevoegt aan je interieur, je integreert een verhaal, een stukje Belgische geschiedenis.  
 


 

Recupmaterialen kunnen in elk type interieur worden toegepast en vormen een enorme meerwaarde door hun zeldzaamheid. Ieder stuk is uniek, met een verhaal dat het vertellen waard is.

Wij hopen in ieder geval nog veel upcycle-projecten te mogen uitwerken.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.