Tips voor een kleine keuken

Bij appartementen (of kleinere huizen, we gaan niet discrimineren.) is er soms serieus wat denkwerk nodig om alle ruimtes optimaal in te richten. Vandaag richten we onze loep op kleine keukens. Hoe maak je van een beperkte ruimte toch een handige en functionele plek?

 

Ademruimte

In een kleine ruimte wil je natuurlijk zoveel mogelijk opbergruimte creëren maar als je echt overal kasten plaatst loop je het risico dat het te druk wordt. Dit hangt volledig van ruimte tot ruimte af, op de ene plaats lukt het wel, op de andere niet. Is het bij jou een beetje teveel? Dan kun je kasten afwisselen met legplanken. Zo heb je nog steeds plaats om zaken op te bergen maar oogt het een pak luchtiger.
 


Studio Mcgee

Weggewerkte apparaten

Een kleine ruimte staat sneller vol, dat is logisch. Opteer daarom om je keukentoestellen zoveel mogelijk weg te werken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de vaatwas ingewerkt is zodat de kastfronten gewoon doorlopen. Je microgolfoven kan ook in een kastje worden geplaatst. De meeste fabrikanten bieden toestellen aan waar bij het formaat rekening wordt gehouden met deze manier van werken. Het geeft het geheel een veel strakkere en dus ook groter-ogende look en feel.


Waypoint Cabinets


Centsational Style

Slim opbergen

Op de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten moet je soms wat toveren als het op kastruimte aankomt. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Zo zijn er bijvoorbeeld verticale lades of kun je in een hoek een draaicarrousel of hoekkastladen plaatsen.
 


Keukenspecialist


Homedit

Extra werkruimte

Verdergaand op het vorige puntje kunnen we ook nog extra werkruimte creëren door met snijplanken (of een afdruiprek) boven de spoelbak of het fornuis te werken. Dit geldt natuurlijk enkel wanneer deze niet in gebruik zijn maar het kan er zeker voor zorgen dat je net dat beetje meer plaats hebt wanneer je in je keuken bezig bent.


Pinterest

Plan voor functionaliteit

Neem de tijd om de ruimte te plannen. Zorg dat je gemakkelijk bij de belangrijkste onderdelen kan raken (spoelbak, koelkast en fornuis). Wandel door de ruimte (letterlijk of in gedachten) en bedenk welke layout het best zou werken, zowel voor het vloerplan als het maatwerk. Wanneer je hier genoeg aandacht aan besteedt, zal dat het verschil maken tussen een keuken waar je van houdt en een keuken waar je je iedere dag aan zal ergeren.

 

Kijk hier voor tips voor een kleine badkamer.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.