Tips bij het plannen van verlichting

Wanneer we nadenken over de opmaak, ambiance en sfeer van een woning, blijkt verlichting een fundamenteel element. Helder licht houdt je wakker en alert. Gedimde en zachtere lichten werken relaxerend en rustgevend. Vandaag delen we enkele tips die je misschien indachtig kan zijn bij het plannen van het licht in je huis.

 

Maak een lichtplan

Wanneer je vanaf nul begint of een ruimte herinricht, zorgt een lichtplan dat je naar de essentie toe plant. Denk goed na over welke activiteiten doorgaan in welke ruimte (eten, relaxen, werken,...). Zijn er bepaalde eye-catchers die je in de spotlight wil zetten? Of zijn er misschien architecturale zaken die je limiteren?

Denk na over stijl, schaal, kleur (warm of koud licht) voor je het design beslist. Een beetje planning kan de uiteindelijke uitwerking veel gemakkelijker maken.


Architectural Digest

Laagjes in je verlichting

Lagen in verlichting bekom je door verschillende lichtbronnen op verschillende hoogtes te combineren. Zo verkrijg je ambience en maak je de ruimte interessant. Gebruik verlichting om de grootte en vorm van de ruimte te accentueren. Laag hangende lampen zullen een illusie van hoogte creëren terwijl gegroepeerde verlichting grote ruimtes knusser maakt.

Geef je verlichting een doel

Bedenk wat je precies in elke ruimte doet en hoe verlichting je daarbij kan helpen. Koken vraagt eerder geconcentreerd licht, in kasten en boven je fornuis is vooral handig. Om te lezen kun je beter flexibele of verlichting die van je wegschijnt voorzien. Dimbare verlichting zal al snel je nieuwe beste vriend worden. Het geeft je de mogelijk om efficient de sfeer en warmte van de ruimte te bepalen.


Living room ideas

Kies de lamp zelf zorgvuldig

Wat we niet willen doen is door de supermarkt racen om snel snel een nieuwe lamp te halen wanneer de vorige uitgebrand is. Volgende zaken zijn het overwegen waard.

- Hoe helder moet de ruimte zijn? (Wattage)

- Welke sfeer proberen we te creëren? (kleur & temperatuur)

- Willen we energie efficient werken? (veel gebruikte lichten)

- Wil je een design stuk plaatsen? Iets dat in het oog springt? (welke schaal, vorm of kleur?)


Delta Light

Gebruik spotjes om je favoriete stukken in de kijker te zetten

Gebruik verlichting om subtiele (om minder subtiele) focus te leggen op een bepaalde muur, architecturaal element of een belangrijke bezittingen (zoals een mooie sofa of kast). 

Of zet de spotjes boven de eettafel om je gasten zich welkom te doen voelen.

Less is more

Hou vast aan een thema, kleurschema en materiaal afwerkingen doorheen het huis, vooral op verlichtingvlak. Teveel verschillende stijlen ogen slordig. Neutrale, lichtere tinten geven ruimte en zorgen dat de kamer ruimer oogt. Bepaalde kleurdetails (bv. lampkapjes) zijn leuk, donkere tinten voegen een snuifje luxe en gezelligheid toe. Hou het simpel maar blijft consistent.

 

Volgende week gaan we hier dieper op in met een voorstelling van een specifiek verlichtingsgericht bedrijf.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.