Spotlight: minimalistische interieurs

Vandaag halen we inspiratie uit het minimalistisch wonen. We gaan voor alle duidelijkheid niet volledig in op de levensstijl maar focussen ons eerder op hoe het binnen de interieurwereld past. Minimalistische interieurs zijn niet meer weg te denken uit de interieurdesignwereld. Je ziet ze ook veel vaker dan je misschien denkt.
 

Wat is minimalisme?

 
Het bouwt vooral op de gedachtengang "less is more".  Laat al het overbodige weg uit je interieur om terug te keren naar de essentie. Een minimalistisch interieur blinkt uit in zijn eenvoud. 
 
Natuurlijk wonen we niet allemaal in de huizen uit catalogi en magazines. In de meeste huishoudens slingert er al eens het een en ander rond. Maar er valt misschien wel iets te leren van dat minimalisme.
We nemen enkele tips onder de loep.
 

Mindsparkle Mag

De grote herfstschoonmaak

 
Iedereen heeft wel accessoires die eigenlijk niets anders doen dan stof vergaren. Ga door al je kasten en hou alleen het hoognodige en je favoriete stukken. Tien verschillende vazen zijn leuk, maar wat moet je er toch allemaal mee? Hup, breng die overbodige spullen lekker naar de kringloop of maak iemand anders in je omgeving er blij mee.
 
Veel ditjes en datjes aan je muur? In een minimalistisch interieur is wel plaats voor enkele kunstwerken maar probeer het strak te houden. Andere ditjes en datjes zoals CD's, DVD's, papierwerk,...  kun je voor een strakke look beter uit het zicht houden. Stop ze in een kast of lade.
 

Optimaliseer je meubels

 
Heb je alle meubels in de ruimte nodig? Is er een eenzame zetel, poef of stoel waar eigenlijk nooit iemand op zit? Doe jezelf een plezier en neem hem weg.
 
Is je salontafel onnodig groot? Vervang hem door een kleiner exemplaar. Ieder stuk dat je wegneemt of verkleint, creëert (adem)ruimte. Het komt er dus op neer dat je alleen de essentiële stukken laat staan. Maar belangrijk is dat je niet bezuinigt op comfort!
 

Camille Styles photo by Kate Zimmerman Turpin​

Vereenvoudig je kleurenschema

 
Kijk even rond. Inclusief accessoires, kunst, tapijten, gordijnen en meubels, hoeveel verschillende kleuren zie je? Zijn het er vooral twee of drie? Goed bezig! Zijn het er veel meer? Misschien een beetje inhouden dan. In deze stijl proberen we verschillende lagen van hetzelfde kleur te integreren. Bijvoorbeeld: grijze wollen kussens op een grijze sofa. Is de kamer echt wel heel neutraal? Steek er dan een vleugje kleur in om de aandacht te trekken. Alles met mate. Welke kleuren krijgen de voorkeur? Natuurtinten en andere neutrale kleuren werken het beste voor een rustgevend gevoel.
 
 

Dus denk eraan dat je bij de basis blijft. Zorg dat alleen de essentiële meubelstukken in de kamer staan, spullen uit het zicht zijn opgeborgen en de vloer vrij is van rommel. Ruim alle papieren, fotoalbums en dvd's op in kasten of lades en blijf ingetogen met je keuze voor accessoires. Kies voor neutrale kleuren en veel licht. 

Wat vind jij van een minimalistisch interieur?

 

bronnen collage:

1. Tumblr_nicest_interior
2.  UltraLinx_pinterest 
3. 107 Cambridge – 2017 Dulux Colour Awards Finalist in the multi residential interior finalist

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.