Spotlight: Iconische Stoelen

Stoelen... we zijn ze zo gewoon dat we er soms niet echt bij stilstaan, maar door de jaren heen is er veel veranderd. Trends komen en gaan maar sommige ontwerpen weerstaan toch de tand des tijds.

Vandaag bespreken we tien iconische stoelen. Geen zorgen, we overspoelen je niet met informatie. We geven je een kort overzicht. Klaar? Hier gaan we!


 

Wassily Chair (1925)


CgTricks
 
We schrijven 1925, Duitsland. Marcel Breuer is als stagiair aan de slag bij Bauhaus. Hij haalt inspiratie uit een gebogen fietsframe en ontwerpt de Wassily stoel (ook wel de B3 stoel genoemd aangezien Breuer al zijn ontwerpen een nummer gaf). Sommigen beweren dat het ontwerp voor het eerst het licht zag in het woonhuis van de kunstschilder Wassily Kandinsky maar dat wordt even vaak weerlegd. De stoel kreeg pas jaren later deze naam. Kandinsky kreeg wel een exemplaar cadeau.
 
Op het Internet kan je talloze namaak Wassily stoelen kopen. Het patent op het ontwerp is inmiddels verlopen, waardoor anderen hetzelfde ontwerp mogen produceren.
 

Barcelona Chair (1929)


Hive Modern
 
Ook Ludwieg Mies van der Rohe was lid van de Bauhaus beweging. Voor de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929 ontwierp Ludwieg de stoel MR90. Net zoals bovenstaande stoel, kreeg ook deze pas later zijn naam. De vorm van de stoel is geïnspireerd door de Sella Curulis, een traditionele Romeinse stoel. De Barcelona stoel is gemaakt van gebogen verchroomde massief stalen strips wat opmerkelijk is aangezien de Bauhaus ontwerpers op dat moment volop experimenteerden met buismateriaal (Marcel Breuer was hiermee de eerste, de trend werd doorgezet maar dus niet door iedereen gevolgd). 
 
Karakteristiek is dat deze stoel vrij breed is. Dit maakt hem heel comfortabel. Bij de stoel hoort ook een voetenbank in dezelfde materialen.
 

Butterfly Chair (1938)


Perspective
 
Jorge Ferrari-Hardoy, Antonio Bonet en Juan Kurchan ontwierpen de Butterfly Chair in 1937. Deze staat ook gekend als de BKF Chair of Hardoy Chair. De stoel bestaat uit een buizen-frame met een doek of vel dat vanaf de hoogte punten hangt. Het frame is meestal zwart, het vel was origineel in leer maar kan ook in canvas of andere materialen worden gevonden.
 
Vandaag vindt je de simpelere variant vaak terug als kampeerstoeltje.
 

Charles en Ray Eames Armchair (1950)


Heal's
 
Charles & Ray Eames is een beroemd Amerikaans design-echtpaar. Ze hebben zeer veel verschillende design stoelen ontworpen. Een van hun bekendste is de Eames DAW armchair. Ze werden voor het eerst voorgesteld als onderdeel van de New York Museum of Modern Art wedstrijd voor "Low Cost Furniture Design".  De originele zit-kuipjes werden later gecombineerd met verschillende onderstellen in grote aantallen vervaardigd. 
 

Acapulco Chair (1950)


Gardenista
 
Het is niet helemaal duidelijk wie deze stoel voor het eerst ontworpen heeft. Wel weten we dat ze geïnspireerd is op de strandstoelen van de badplaats Acapulco in de jaren 50. Het schijnt dat een Franse toerist de strandstoelen te warm vond en deze wat luchtiger wilde maken... et voilà het resultaat mag er nog steeds wezen. De stoel bestaat uit vinyl draad op een metalen frame. 
 

Diamond Chair (1952)


Hive Modern
 
De Diamond Chair van Harry Bertoia is een studie in het gebruiken van gebogen metaal voor de productie van gebruiksvoorwerpen. De stoel is opgebouwd met gebruik van de ontwerper's favoriete techniek, het lassen van staven tot een constructief geheel. Een innovatief en opvallend knap ontwerp dat comfort en duurzaamheid biedt door een stevig metalen frame maar tegelijk toch licht oogt. In Bartoia's eigen woorden: "Als je kijkt naar deze stoelen, lijken ze voornamelijk gemaakt van lucht, net zoals een sculptuur. De ruimte gaat erdoorheen."
 

9 Model 3107 (1955)


De Kasstoor
 
De Deense ontwerper en natuurliefhebber Arne Jacobsen ontwierp in 1953 de vlinderstoel (3107). Het werd een van de meest verkochte stoelen ooit. Inmiddels zijn er meerdere varianten van dit icoon te verkrijgen.  Een van de redenen waarom deze stoel zo succesvol is geworden, is de ergonomische vormgeving waardoor het zitcomfort van de vlinderstoel onverwacht hoog is.  Maar de stoel is in al zijn eenvoud en elegantie ook zeer aantrekkelijk qua uitstraling.
 

Eames Lounge Chair (1956)


Herman Miller Store
 
De No. 670 van Charles & Ray Eames is tegenwoordig beter bekend als de ‘Eames Lounge stoel’. De Lounge stoel is ontworpen in 1956 en was het meest complexe en luxe ontwerp van het echtpaar. Het was het eerste ontwerp dat voor het hoogste stuk van de markt was bedoeld. Dat is direct goed gelukt, want de Lounge stoel werd een voorbeeld als het gaat om luxe en comfort.
 
De basis van de stoel bestaat uit gebogen multiplex. Een materiaal dat Charles & Ray Eames in de jaren ’40 ook veel gebruikten.  Voor de Lounge stoel gebruikten ze echter een hele warme luxe houtsoort. De buitenkant van het multiplex is van rozenhout. De kussens zijn gemaakt van met luxe leer bekleed schuimrubber. De voet en de verbinding tussen de rugleuning en de hoofdsteun zijn gemaakt van aluminium. Aluminium gold toen nog als een zeer luxe metaalsoort.
 

Tulip Chair (1955-1956)


Homedit
 
De Finse ontwerper Eero Saarinen wou met het ontwerp van de Tulip Chair een einde maken aan de wirwar van stoelpoten onder de eettafel. Saarinen stoorde zich aan 'de lelijke en onrustige wereld onder tafel' en was hierdoor vastberaden om een stoel uit één stuk te maken, zonder lelijke poten. Het ontwerp viel in goede aarde bij het publiek en heeft inmiddels een iconische status verworven. Na meer dan 50 jaar is het nog steeds een van de best verkochte design stoelen.
 

Panton Chair (1960)


Vitra
 
Toen Verner Panton, met het model van een onconventionele kunststof design stoel in zijn bagage, op een dag in de vroege jaren 60 in Bazel aankwam, om daar Willi Fehlbaum, de oprichter van Vitra en vader van Rolf Fehlbaum, te ontmoeten, kon noch de designer noch de ondernemer vermoeden, welke verstrekkende gevolgen deze ontmoeting al snel hebben zou. Voor de vormgever eindigde de lange zoektocht naar een fabrikant voor zijn extravagante stoel, die enkele jaren later onder de naam Panton Chair op de markt kwam en zich al snel tot een icoon van het design ontwikkelde.
 
De Panton chair staat vanwege zijn sierlijke vorm ook wel bekend als de S chair. Sommigen zullen de vorm van deze stoel wellicht herkennen. Dit is goed mogelijk, omdat Panton zich bij het ontwerp van deze stoel waarschijnlijk heeft laten inspireren op de beroemde Zig Zag stoel van Gerrit Rietveld. Door het design meer organische vormen mee te geven en door de stoel in kunststof uit te voeren, is er een geheel nieuw en bijzonder krachtig ontwerp uit ontstaan. 
 
Ziezo, tien iconische stoelen. Natuurlijk zijn er nog zoveel meer!
Welke is je favoriet?
 

Reacties

Barcelona chair

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.