Rust in je huis

Je interieur kan een enorme invloed hebben op je gemoedstoestand. Kleuren, materialen en inrichting maar bijvoorbeeld ook lichtingval spelen een grote rol. Wil je meer rust brengen in je interieur (en bijgevolg ook in je hoofd), dan kun je volgende zaken uitproberen.

 

Een goede basis


 

Rust in je interieur begint bij een goede basis. Kies zachte en natuurlijke kleuren zoals wit, crème, grijs en bruin. Kies je liever voor een felle kleur op de muur? Probeer de vloer dan rustig te houden, ga ook voor meubels die neutraal ogen. Ook natuurlijke materialen zoals hout, steen en linnen brengen je hoofd tot rust. Natuurlijk kun je nog steeds je lievelingskleur op de muur zetten. Misschien is het dan interessant om te weten hoe de meeste mensen op sommige kleuren reageren. Rood brengt warmte maar kan ook een gevoel van gevaar oproepen. Oranje staat voor vrolijkheid en levenslust. Leuke accenten zijn wel altijd een goed idee.

Werk de ballast weg


 

Je hebt misschien al van Marie Kondo gehoord. Zij schreef het boek "Opgeruimd!" (The Life-Changing Magic of Tidying in het Engels) en laat je bij ieder item in je huisraad afvragen of je er wel gelukkig van wordt. Niets tegen mevrouw Kondo maar natuurlijk zijn er spullen die je gewoon nodig hebt. (Ik word zelf niet meteen gelukkig van mijn emmer en dweil maar kijk, ze horen er nu eenmaal bij.) Om alle zaken aan het zicht te onttrekken, kun je ze natuurlijk een plaatsje geven in kasten. Wil je geen extra meubels plaatsen, ga dan voor een weggewerkte maatkast die deel lijkt uit te maken van je wand.

Verlicht de woonkamer


Maxohome

Om goed tot rust te komen, ga je best voor een sfeervolle woonkamer. Kies niet voor felle spotjes in het plafond, maar voor verschillende, sfeervolle lichtbronnen. Zet een staande lamp naast de sofa en plaats bijvoorbeeld kleine lampjes in de hoeken van de kamer. Kaarsen brengen ook sfeer en werken ontspannend zowel door het licht als door de eventuele geur.

Verbeter de akoestiek


Yandex

Verbeter de akoestiek van je woning door gordijnen op te hangen, een vloerkleed neer te leggen, een room-divider neer te zetten of kussens en boeken toe te voegen. Kies je voor parket? Zoek dan een goede geluidsisolerende onderlaag. 

Natuur in je huis


Zimmo

Planten maken gelukkig. Lavendel en jasmijn nemen angst en stress weg. Sanseveria of aloë veraplanten hebben een luchtzuiverende werking. Ze brengen zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid en ze gaan schimmels in de lucht tegen. Ga je graag nog net een stapje verder, kies dan niet voor een aquarium maar voor een binnenvijver. Het kijken naar de stroming van water kan je hersenen tot rust brengen.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.