Hygge: gezelligheid in je huis

Laat ons eerlijk zijn, januari was een hele sombere en donkere maand. Februari ziet er op het eerste zicht niet veel beter uit. Maar niet getreurd, de lente komt er echt wel aan en ondertussen maken we het binnen gewoon gezellig.

Interieur design: To hygge or not to hygge?

Sinds 2016 is “Hygge” (uitgesproken: Hoegge) beetje bij beetje een begrip geworden binnen de interieurwereld. In het Nederlands zouden we het vertalen als “gezellig” al is dat geen letterlijke vertaling. Het is het gevoel dat je krijgt wanneer je in een warm bad glijdt, bij een heerlijke kop koffie, een toffe avond met vrienden,...

Maar hoe vertaal je dat dan naar je interieur? Kan een interieur wel Hygge zijn?
Absoluut!

1.      Warmte

Warmte en intimiteit spelen een grote rol in het doorkomen van de wintermaanden. Daarom kijken we naar kachels en open haarden om ons die warmte te geven. Laat je ruimte geen kachel toe? Dan nemen we kaarsen als alternatief.


Country Stoves and Sweeps

2.      Textuur

Denk dekentjes, kussens en tapijten. Het hoeft niet allemaal gewoon “zacht” te zijn, speel gerust met verschillende texturen. Breisels, donsjes, nepbont en wollige creaties kunnen elkaar afwisselen om samen een knus geheel te vormen. Ook met de kleuren kan naar hartelust worden gemengd, het hoeft zeker geen vijftig tinten beige te zijn.


Boligpluss

3.      Samenzijn

Gezelligheid, dat is samenzijn. Een mooi versierde eettafel hoort daar zeker bij. Het hoeft niet niet strak en volgens de regels van de kunst. Je kleedt gewoon je tafel aan zoals jij dat zelf het mooiste vindt. Ook hier zijn kaarsjes op hun plaats maar ook de natuur binnenhalen met bloemen of takjes is een goed idee. Alles kan, laat je fantasie de vrije loop!


 

4.      Geniet van de alledaagse dingen

Ze zeggen dat geluk in een klein hoekje zit en dat kunnen wij alleen beamen. Veel van bovenstaande zaken (kaarsen, kussens,...) zijn onderdelen van je interieur die gemakkelijk verwisseld of verplaatst kunnen worden. Heb je dus zin in iets nieuws? Speel dan met de inrichting van de kamers want ook dat is hygge, het gevoel dat jouw huis echt thuis is.

Cosagach, het interieur alternatief in 2018?

Niet iedereen houdt van dezelfde stijlen. Het kan natuurlijk zijn dat Scandinavische interieurs niet jouw ding zijn en dat is prima. Misschien is Cosagach iets voor jou. Cosagach is het Schotse antwoord op het Deense Hygge. Het staat voor knus, beschut en gezellig. Ook hier vind je open haarden maar de nadruk ligt ook op houten meubels en natuurlijk de Schotse ruit.

scottish interior schots interieur houten meubels schotse ruit
Pat Renson Design

Of je nu het Deense Hygge, Schotse Cosaghan, Finse Kalsarikännit, Zweedse Lagom of Japanse Japandi wil volgen, het blijft altijd meer een gevoel dan iets tastbaars. Dus komt het er vooral op neer om zelf te beslissen wat jou dat gevoel van gelukzaligheid bezorgt.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.