Frontmaterialen voor kasten

Upgrade maakt keukens om maat, voor onze klanten maken we hierbij graag een overzicht van de voor en nadelen van de verschillende frontmaterialen opties zoals laminaat, waterwerende mdf, fineer, massieve keuken, of moderne lakafwerkingen.

Keukenkasten met front laminaat

Melamine / front laminaat is de meest gebruikte optie bij keuken groothandels zoals Ikea, Kvik, Eggo en andere. Zij beschikken over een beperkte selectie aan seizoensgebonden kleuren en houtimitaties. Daar wij rechtstreeks met multibrand houthandels werken, kunnen wij een groter aanbod van mogelijkheden bezorgen.

Het grote voordeel van melamine of front laminaat is een grote degelijkheid die vrij krasvast is. Het is makkelijk en snel te onderhouden of te poetsen, en het is tegelijk budgetvriendelijk. Het nadeel is dat je de houtimitatie bij de grote keukenketens makkelijk herkent door de afboording met ABS strips, die niet altijd in de richting van het hout meelopen.

Kleurrijke lak mogelijkheden voor je keuken

Hecht je vooral belang aan een uniek uitzicht, waar nooit randen zichtbaar zijn? Ben je bereid daar wat meer voor te betalen? Dan is een gelakte keuken de ideale oplossing.  Het basismateriaal in MDF wordt dat met verf gespoten in ons eigen atelier. Alle denkbare kleuren zijn mogelijk en we kunnen perfect inspelen op de rest van uw interieur. U kan kiezen voor een matte of glanzende afwerking. Om een mooi, glanzend effect te verkrijgen, wordt de laatste laag hoogglanslak gepolierd, waardoor het iets duurder uitvalt. Het enige nadeel is dat lak delicater is dan kunststof. Al kan je eventuele krasjes wel wegwerken met een lakstift. 

Waterwerende mdf in de massa gekleurd

Minder gekend, is waterwerende MDF. Dit materiaal is door ons zeer geliefd door zijn ecologische eigenschappen. MDF zijn houtvezelplaaten die met kunstharsen verlijmd en samengeperst worden. Daarenboven is een ecologique versie beschikbaar, waarbij geen formaldehyde in de verlijming zit. Voor het in de massa kleuren van MDF worden enkel natuurlijke kleurstoffen gebruikt. Vooral de zwarte waterwerende mdf platen trekt onze aandacht omdat het prachtig kan verwerkt worden in tijdloze interieurs en door de zichtbare vezelstructuur toch zijn ecologische aspect doet vermoeden. 

 

Een keuken in fineer hout

Een vierde mogelijkheid is een frontafwerking met een dun laagje fineerhout dat op het basisvlak verlijmd wordt.  Deze basisplaat bestaat dan meestal uit vezelplaat of multiplex. Voor de houten fineerlaag komen allerhande houtsoorten in aanmerking, gaande van klassieke eik,  mahonie, berk of het typerende zebrano hout. De afwerkingslaag wordt vervolgens naar wens hoogglans, mat of satijn gevernist.

Een massief houten keuken

Keukens in massief hout zijn uit houten balken vervaardigd en passen we vaak toe in meer rustieke en landelijke interieurs. Om de krassen en beschadiging te voorkomen wordt er vooral geopteerd voor harde houtsoorten zoals eik, mahonie, kerselaar, beuk of esdoorn.

Ze zijn onderhoudsintensief in vergelijking met andere opties, maar massief hout in huis heeft tal van ongekende voordelen:

  • Grote houtoppervlakken vormen een natuurlijke buffer voor het binnenklimaat.
  • Ze houden de luchtvochtigheid stabiel, ook als die van nature vochtig zijn, waardoor je dus gezondere lucht hebt.
  • De aanwezigheid van hout vermindert ook het risico op infecties en allergieën.
  • Hout trekt minder stof en vuil aan want het is niet vatbaar voor statische elektriciteit.
  • Ten slotte bieden houten elementen een goede akoestische isolatie, want ze weerkaatsen minder lawaai en absorberen het eerder.

Zijn dit eigenschappen waardoor een massief houten keuken U meer aanspreekt, aarzel niet en vraag een vrijblijvende offerte

Door op de foto's te klikken kan U ook de individuele keukeninstallaties verder in detail bekijken. 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.