Duurzaam bouwen: Groenwanden

Een groenwand, of verticale tuin, tovert een saaie wand om tot een echt kunstwerk. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst en  zijn niet alleen een sfeermaker en goed voor de luchtvochtigheid maar ook ondersteunend voor een beter leef- werkklimaat.
 

Wat is een groenwand?

 
Groenwanden worden ook wel groenmuren, groengevels, plantenmuren of zelfs verticale tuinen genoemd. Het gaat steeds over planten die voor een muur groeien. Dit kunnen planten zijn die in de grond wortelen en tegen de muur groeien, maar ook planten die verticaal groeien in speciale modules. Een groenmuur hoeft ook niet steeds groen te zijn. De kleur is namelijk afhankelijk van de plantenkeuze, de seizoenen en de weersomstandigheden.
Indien groenwanden binnenshuis worden geplaatst, wordt er in meeste gevallen een automatisch bewateringssysteem voorzien. Daardoor is het onderhoud beperkt. De vloeistof dient af en toe te worden vervangen en soms moet er wat worden gesnoeid maar daar blijft het veelal bij.
 

 
 
Er verschijnen steeds meer kunstzinnige projecten in luchthavens, hotels, openbare gebouwen en kantoren. De voordelen werden al snel duidelijk. Niet alleen om esthetische redenen kiest men voor groenwanden. De vele planten creëren een aangenamere en rustgevende leef- en werkomgeving. Groene muren werken geluidsdempend, luchtzuiverend en vochtregulerend.
 
 
Momenteel loopt aan de Universiteit Hasselt een onderzoek naar de optimale implementatie van groenwanden en -daken. Het onderzoek, EcoCities genoemd, loopt af in 2021. Klik hier voor alle info.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.