Duurzaam bouwen: Groendaken 101

Wat is een groendak?

Een groendak is meer dan alleen maar een tuin boven je hoofd. Heb je een goede dakstructuur, dan kun je alle kanten op. Van de meest voorkomende vetplantjes, via een groententuin tot een volledig uitgewerkte tuin met zelfs bomen. Naast het esthetische aspect, is dit ook een belangrijke optie bij duurzaam bouwen.


LandLab

Verschillende soorten groendaken

Extensieve daktuin

De meest toegepaste vorm is de extensieve daktuin. Deze biedt begroeiing op basis van vetplanten. De dakopbouw is beperkt en lichter dan bij de andere varianten.

Het grote voordeel hier is dat het weinig onderhoud vraagt. Exentsieve groene daken hebben een opbouw van maximum 15 cm en en pant hoogte blijft onder de 50 centimeter.

Intensieve daktuin

Hier is alles mogelijk, zelfs tot volwaardige bomen op voorwaarde dat de gebouwstructuur dit aankan.

Intensieve groenbedekking heeft een opbouwhoogte van minimaal 15 cm. Dit soort tuinen vragen evenveel onderhoudt als een standaard tuin.

Opbouw van een groendak


 

Voordelen van een groendak

Waterbeheer

Onderzoek heeft aangetoond dat een groendak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en terug afgeven in de atmosfeer. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert.

Het regenwater dat door het groendak sijpelt ondergaat een zekere filtering alvorens de afvoer te bereiken. Men verkrijgt dus een waterkwaliteit die ergens schommelt tussen die van het regenwater en die van kraantjeswater.

Warmte en geluidsisolatie

Het grootste gedeelte van energiegebruik in een gebouw gaat meestal op aan verwarming, daarnaast zorgt de verkoeling door airconditioning nog eens voor een deel van de totale energielast. Een groendak levert een reductie van energieverbruik voor verwarming en minder verbruik voor airconditioning op.

Daarnaast is de isolatie tegen contactgeluiden van regen, hagel of vogels uitstekend.

Groen en biodiversiteit

Een groendak compenseert het gebrek aan groen in de stad, ziet er mooi uit (bloemetjes, geuren en kleuren) en verbetert de biodiversiteit.

De planten moeten bestand zijn tegen droge en warme omstandigheden. Vetplanten, grassen en kruiden zijn hiervoor uitermate geschikt. Men kan kiezen voor een mengeling van planten of zich beperken tot één soort. Bij het gebruik van vetplanten spreekt men van een sedumdak, bij de aanplant van grassoorten van een grasdak. Door de keuze voor de juiste hoeveelheid substraat en een grote variëteit aan planten, wordt de biodiversiteit gestimuleerd.


ZinCo

Gezondheid

Fijnstof in de lucht is een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid. Elementen in de natuur kunnen fijnstof afvangen, waardoor het fijnstof samen met het regenwater in het riool spoelt. Extensieve groendaken nemen naar schatting 1,5 kilo fijnstof per hectare op.

Het is algemeen bekend dat planten CO2 absorberen. Helaas is de toename van CO2 niet gelijk opgegaan en gecompenseerd door een gelijkmatig groeiende hoeveelheid bomen en planten. Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel CO2 sedum precies kan opnemen, maar door de grote hoeveelheid vetplantjes per m2 is de verwachting dat dit aanzienlijk zal zijn.

Verhoogt de levensduur van het dak

Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking. Het schadelijke effect van het directe zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint.

Een groendak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewone dakbedekking.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.