De toekomst wordt gerenoveerd

Dat renoveren en herbouwen de toekomst zijn, daar waren wij alvast van overtuigd. Op 25 oktober verscheen een interview door bouwsite Livios met architect Tim Peeters uit Gent. Wij vatten even samen.

“Een van de belangrijkste uitdagingen in onze samenleving is open ruimte bewaren en zelfs uitbreiden, in combinatie met het creëren van nieuwe, betaalbare wooneenheden.”

Er zal altijd een combinatie van renovatie- en nieuwbouwprojecten blijven bestaan. Renoveren gebeurt om de woonkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren, nieuwbouw heeft als grootste functie het aanvullen van tekorten. Binnen het renoveren zien we twee mogelijkheden. Enerzijds het naar de eigen hand zetten van mooie panden, anderzijds het volledig strippen of vervangen van opgebruikte gebouwen.

Om de kosten te beperken, denk je best op lange termijn. Oplapwerk is slecht besteed budget. Als een stuk op termijn toch volledig moet vervangen worden, doe je er best niet teveel kleine wijzigingen aan. Door de stijgende kwaliteitseisen, worden de kosten ook vaak hoger. Dit zou binnen enkele jaren wel stabiliseren. 

Daarnaast moeten we misschien ook durven afstappen van de zelfbouw. Dat is voor ons natuurlijk gemakkelijk gezegd maar het blijkt vaak echt de beste optie te zijn. Door de specifiekere kwaliteitseisen kunnen we niet zomaar de manier van werken van vorige generaties gaan kopiëren. We hebben steeds vaker nood aan degelijk en gecoördineerd technisch advies.

Kortom, wil je zaken verbeteren aan het huis waarin je woont of dat je net aangekocht hebt? Laat dan een goed doordacht plan van aanpak opstellen. Het hoeft niet allemaal in één keer, kijk wat het budget toelaat en bouw of verbouw in fasen. Bekijk desnoods de planopties voor de toekomst.

Zit je met een verbouw-ei? Dan kunnen wij je natuurlijk altijd verder helpen.

Lees je graag eens het volledige artikel? Dan kun je hier terecht.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.