In de spotlight: Nathalie Verdonck - Keramiek met een verhaal

Vandaag willen we graag een persoon in de spotlight zetten. Iemand die er op creatief vlak toch wel uitspringt. We klopten aan bij Nathalie Verdonck die ons een woordje uitleg gaf over het keramiek dat ze maakt en de toekomstplannen voor haarzelf en haar gezin.
Ze maakt ook deel uit van Buren Bij Kunstenaars, het event dat komend weekend al voor de 15e keer doorgaat.

 


 

Dag Nathalie, stel jezelf even voor. Wat moeten we over jou weten?

Ik ben Nathalie Verdonck, bijna meisje van 50, geboren aan zee, optimist, creatieve duizendpoot, maar vooral mama in een bijzonder nest.

Na een boeiende periode als architect & zorgvormgever, is er nu een echte carrière switch bezig. Waar ik vroeger keramiek als hobby uitoefende maakt ze nu een belangrijk deel uit van mijn professionele leven.
Daarnaast zijn we samen met ons gezin begonnen aan ons levensproject : TERRE du NORD, dat is de ruime noemer waaronder ook het keramiekatelier valt. Maar ook onze grote droom : het uitbaten van een Bijzondere B&B, op een unieke plek aan de kust. Waar er ook  ruimte zal zijn voor een keramiekatelier.

Hoe ben je met keramiek begonnen?

Al in mijn periode op de kunsthumaniora kreeg ik boetseerles. Maar het was pas na de geboorte van onze eerste zoon dat ik terug de kleikriebel te pakken kreeg en vooral als uitlaatklep zag, maar gaandeweg merkte ik dat de passie voor de klei enorm was.
Ik volgde een aantal opleidingen en ik probeer jaarlijks een stage te doen bij een keramist waar ik naar opkijk.

Wanneer besefte je dat het niet zomaar een hobby was, dat deze passie misschien meer kon zijn?

In 2009 draaide ik als bedanking voor de medewerkers van het noordveld voor hun inzet bij het “njam njam” project een aantal kommen. De respons was enorm. En zo is de NJAM NJAM reeks het eerste echte servies die ik te koop aanbood.
 


 

Hoe zou je je stijl omschrijven? Is het door de jaren heen geëvolueerd?

Ik maak vooral gebruiksgoederen in keramiek. Het maken van de dingen komt vanuit mezelf, geïnspireerd vanuit een verhaal. Er zijn nu een viertal collecties. Het is niet mijn bedoeling om trendy dingen (na) te maken.
Mijn stijl ligt ver weg van het traditionele vormen- en kleurenpallet, het zijn mooie uitgepuurde vormen met een frisse toets, klanten benoemen het als de scandinavische sfeer.

Wat gaat er in je om wanneer je een object aan het maken bent?

Net als bij mijn architectuur denk ik in eerste instantie aan de mensen die het gaan gebruiken. Hun wensen en ideeën zet ik om. Vroeger in ruimtes en sferen, nu in sfeervolle vormen.

Die vormen en het uitzicht laat ik bepalen door een verhaal, iets dat mij boeit, maar evengoed zet ik het verhaal van de klant om in een uniek stuk.
Bij het maken van de serviezen wil ik vooral de waarde van het SAMEN genieten aan tafel onderstrepen. Maar ik maak ook stukken die bij de mijlpalen van het leven horen. Geboorteborden, doopsellampjes, vazen voor een huwelijk, urnes…vertaald naar een hedendaagse vormentaal.
 


 

In welke materialen (behalve klei) ben je nog geïnteresseerd? Zijn er materialen waar je nog niet mee gewerkt hebt, waar je graag mee zou werken?

Textiel blijft voor mij ook bijzonder. Ik denk dat ik in een vorig leven zeker als decorateur of als couturier aan de slag kon geweest zijn. Dan stel ik mij weelderige mooi geweven stoffen voor, die statige herenhuizen een warme en huiselijke sfeer geven.
In mijn vazen is er een hele reeks die textiele vormgeving als basis heeft. Het uitzicht, maar ook het bewerken ervan, de baljurk van Sisi is dan echt niet veraf…

Daarnaast is er mijn Torchons collectie die gebaseerd is op de linnen franse handdoek uit het begin van de 20e eeuw.

De cirkel zou rond zijn om keramische voorwerpen te maken die matchen bij de inrichting van een ruimte.

Vind je dat er genoeg aandacht wordt gegeven aan creatieve zelfstandigen? Zou je dit graag anders zien?

In Brugge is er vanuit de makersrepubliek en handmade in Brugge al heel wat aandacht voor de handmakers. Er is wel nog werk aan de winkel om de mensen bewust te maken hoe waardevol ons handwerk is. Een ambachtelijk gemaakt stuk is volledig door onze handen opgebouwd en dus heb je iedere keer een uniek stuk.  Niet alleen veel authentieker dan de voorwerpen die geperst worden in verre landen, maar ook veel degelijker.
 

Je vertelde al kort iets over de B&B. Kunnen we daar iets dieper op ingaan? Wanneer kunnen we bij jou komen aankloppen?

Één van onze zonen is geboren met een beperking dus weten we als geen ander
dat‘anders’ zijn een isolement kan opleveren,
dat een beperking een zorgeloze vakantie in de weg kan staan,
dat het nodig is om zelf op adem (en op verhaal) te komen, om goed te kunnen zorgen.

                               Een vriendin zei ons ooit “…alleen jij kan goed voor jezelf zorgen..”

TERRE du NORD wil een plek zijn waar je op vakantie komt zonder frustraties op te lopen. In mijn vorig leven als architect, met een boontje voor de zorg, was het mijn betrachting om huiselijke warme plekken te ontwerpen die ruim toegankelijk waren, voor iedereen. Die visie zal je ook terugvinden in dit gebouw. Een unieke plek waar de ‘aanpassingen’ niet te zien zijn, omdat de uitzondering hier de regel is.

Als het van ons afhangt gaan we morgen open, maar omdat verbouwen tijd vraagt vermoeden we open te gaan in de zomer van 2020.

Heb je een droomproject dat je graag zou verwezelijken?

Aansluitend aan de droom die werkelijkheid wordt zou ik het zalig vinden om mensen te laten eten uit al mijn zelfgemaakte borden en kommen. Maar ook een inspiratie zijn voor architecten en interieurarchitecten om ze bewuster te laten worden van hoe een zorgomgeving toegankelijk en huiselijk kan zijn.

 

Nathalie stelt het verhaal van TERRE du NORD voor tijdens Buren bij kunstenaars, je kan bij haar terecht in Nieuwpoort  (Diksmuidse Weg 8) op zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober van 10 tot 12u en van 13 tot 18u.

Volgen kan op deze kanalen: Facebook, Instagram en haar nieuwe website gaat morgen (vrijdag 19/10) om 17.00u online!

Contacteren kan via atelier@terre-du-nord.be

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.