In de kijker: Waterverzachters

Met een waterontharder of waterverzachter maak je hard water, dat veel kalk bevat, zacht en kalkvrij. Dat klinkt erg voor de hand liggend maar wanneer u de aankoop van een waterontharder overweegt, zal u waarschijnlijk wel wat meer informatie verwachten. Wij leggen vandaag uit wat een waterverzachter nu precies doet en hoe u er uw voordeel uit kan halen.

Wat is hard water?

Hard water, ofwel de hardheid van water zit hem voornamelijk in de mineralen calcium en magnesium. Wanneer deze mineralen zich binden noemen we dit kalk. Hard water is dus water met een (te) hoog gehalte aan kalk.

In grondwater zit van nature kalk. Dit komt in de ene regio meer voor dan in andere regio’s en maakt dat het drinkwater per regio ander samengesteld is.


 

Impact van hard water

 • Verhoogde energiefactuur
 • Vroegtijdige slijtage & reparaties aan boilers en verwarmingsketels
 • Kalkafzetting op kraanwerk en badkamermeubels (douche, lavabo en bad)
 • Huidirritatie en onzacht gevoel van het haar
 • Onzacht aanvoelen van wasgoed
 • Kalkafzetting op glazen
 • ...

Hoe werkt een waterontharder?

Particuliere waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. In een cilinder met harskorrels worden de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Het water wordt dus effectief ontkalkt door de harskorrels.

Zijn de harskorrels verzadigd? Dan vermindert hun werking en moet de harscilinder worden schoongespoeld of geregenereerd. Meestal gebeurt dat automatisch via een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de hars en wordt via de riool afgevoerd. Na de regeneratie is de harsfilter schoon en kan de ionenuitwisseling terug optimaal gebeuren.


 

Voordelen van een waterontharder

 1. Daling van de energiekost. Leidingen blijven schoner en verwarmingselementen werken beter.
 2. Minder gebruik van zeep. Wassen met zacht water vraagt minder schoonmaakmiddel.
 3. Huishoudtoestellen gaan langer mee. Ze worden minder snel aangetast.
 4. Ook niet onbelangrijk! Lager verbruik van energie + minder zeepresten + minder weggooien van toestellen + meer drinken van kraantjeswater = Goed voor het milieu.

Onze partner

Wanneer u bij ons aanklopt voor een waterontharder kijken wij samen met onze partner Vercalo welk toestel het beste aan uw noden voldoet.

Vercalo is een gespecialiseerde groothandel in waterbehandeling. Waterbehandeling is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijk thema bij eindgebruikers. Door trouw te blijven aan onze roots, kan Vercalo samen met de installateur op elke opportuniteit inspelen en dit in alle segmenten van de markt. Stadswater? Putwater? Regenwater? Voor elk type water of probleem heeft Vercalo een gepaste oplossing.

Wenst u meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op!

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.