Welke haard past best bij mijn interieur?

Home is where the haard is. Oftewel niets maakt je interieur gezelliger dan een haard. Maar kies je dan voor een haard op gas of liever met houtblokken? Of misschien wel een speksteenkachel of een bio-ethanol haard? Genoeg keuze alvast, maar wat past best in jouw interieur en waar ga je opletten? Onderstaande vragen zijn belangrijk om te stellen vooraleer je een haard integreert in je interieur.

In welke ruimte komt de haard?

Traditioneel komt een haard in de woonkamer te staan, maar dit hoeft niet perse. Een haard kan zich ook in de slaapkamer bevinden of misschien heb je wel een wellnessruimte waar een haard de boel kan verwarmen. Een gashaard zal praktischer zijn in je slaapkamer of wellnessruimte, zo hoef je niet met houtblokken te sleuren naar je slaapkamer op de 2e verdieping.


Heb ik een landelijk of modern interieur?

Als je een landelijk interieur hebt met veel hout(tinten), lijkt een houthaard of kachel de juiste keuze. Heb je eerder een moderne woning waarbij het strakke primeert, dan zal een inbouwhaard dit net nog versterken. Maar je kan hier ook verder ingaan. Heeft je interieur een industriƫle look? Dan kan een open haard verwerkt in een ruwe bakstenen muur mooi passen. Of misschien kies je wel voor een haard die zichtbaar is vanuit meerdere ruimtes?
Door bijvoorbeeld de haard te plaatsen tussen de woonkamer en de keuken, zo heb je zicht op gezelligheid vanuit de zetel en de eettafel. Opties genoeg!


Hoeveel werk wil ik erin steken?

Beschik je over een innerlijke houthakker? Dan zal hout sprokkelen geen issue zijn. Maar kies je liever voor gemak, dan is een gashaard ideaal. Een knop op de afstandsbediening en je woonkamer is meteen voorzien van een warme vlam. Wanneer je gaat slapen, schakel je de haard uit en klaar is kees. Bij een houthaard stop je best al even met stoken vooraleer je naar bed gaat.


Is je haard onderdeel van je verwarming?

Kies je voor een haard om de ruimte te verwarmen of is dit enkel als bijverwarming? Bij gashaarden kan je zelf de intensiteit van je haard kiezen en de recente modellen geven al flink wat warmte, maar als je het echt warm wil hebben, dan kies je nog beter voor een houthaard of een speksteenkachel, dan kan je zelf 24 uur genieten van de gestookte warmte.

Krijg je het warm van al deze vragen? Kom dan gerust het advies inwinnen van onze interieurarchitecten. Want een mooie haard kan het pronkstuk zijn in je interieur die de ruimte extra cachet geeft.

Deel deze post
Share on facebook
Share on email

Laten we samen de details bekijken van jouw project.