Hoe isoleer ik mijn dak of zolder?

Als je beslist om je woning te isoleren, begin dan met het dak. Via het dak gaat het grootste deel van de warmte verloren. Wist u dat er door een ongeïsoleerd dak tot 2 keer meer warmte verloren gaat dan door geïsoleerde buitenmuren? Begin dus gauw met het isoleren van het dak om tot 30% per jaar te besparen.

Vier manieren om uw bestaand dak te isoleren

  1. Aan de binnenzijde van het hellend dak.
  2. Aan de buitenzijde van het hellend dak.
  3. Isolatie van de zoldervloer.
  4. Een plat dak mag enkel aan de bovenkant worden geïsoleerd.

Op welke manier u een hellend dak wil isoleren hangt volledig af van de bestemming van de ruimte onder het dak. Als u de ruimte onder het dak wil bewonen, dan isoleert u best het volledige dak. Als de ruimte onder het dak enkel als opslagruimte dient, is het voldoende om enkel de zoldervloer te isoleren. Zo hoeft u minder ruimte te verwarmen.

1.    Hellend dak langs binnen isoleren

De isolatie wordt tussen de kepers of spanten of soms onder de kepers aangebracht. Dit is ook mogelijk wanneer de keperafstanden onregelmatig zijn. Isoleren aan de binnenzijde is vaak een eenvoudige oplossing die u zelf kan uitvoeren.

De overheid adviseert een Rd-waarde (warmteweerstand) van minstens 3,5 m²K/W (bij voorkeur 4,5 m²K/W). De Rd-waarde kunt u altijd vinden op de verpakking van het isolatiemateriaal dat u aankoopt.

2.    Hellend dak langs buiten isoleren

De isolatie wordt aan de bovenzijde van de draagconstructie aangebracht. Dit noemen we een sarkingdak. Door een sarkingdak kunnen we de continuïteit van het isolatieschild verzekeren. Het grote voordeel van een sarkingdak is dat de dakconstructie beter beschermd is en langer meegaat.

Let op: een sarkingdak is geen doe-het-zelf werk! Laat het plaatsen door een professionele plaatser.

De overheid adviseert een Rd-waarde (warmteweerstand) van minstens 3,5 m²K/W (bij voorkeur 4,5 m²K/W).

3.    Isolatie van de zoldervloer

De zoldervloer isoleren is verstandig als je de ruimte onder het dak niet wilt bewonen. Je kunt veel energie besparen, omdat de hele zolderruimte niet verwarmd hoeft te worden. Een zoldervloer is meestal gemakkelijk om dikker te isoleren. Doe dat! Hoe beter de isolatie, hoe meer u kunt besparen.

De overheid adviseert een Rd-waarde (warmteweerstand) van minstens 3,5 m²K/W (bij voorkeur 4,5 m²K/W).

4.    Plat dak isoleren

Een plat dak mag uitsluitend aan de bovenkant worden geïsoleerd. Als je een bestaand plat dak aan de binnenkant isoleert, kan dat vaak leiden tot inwendige condensatie. Dit wordt in de meeste gevallen afgeraden.

Neem een Rd-waarde (warmteweerstand) van minstens 3,5 m²K/W (bij voorkeur 4,5 m²K/W).

Belastingvermindering voor dakisolatie

Voor de dakisolatiewerken voorziet de overheid een belastingvermindering van 30% van de kostprijs. In 2015 (aanslagjaar 2016) bedraagt het plafond 3.050 EUR. De werken moeten door een aannemer uitgevoerd worden en het isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van minstens 2,5 m²K/W. Uw woning moet minstens 5 jaar in gebruik genomen zijn. 

In het licht van de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma 2020 van Annemie Turtelboom zullen we de komende paar blogs wijden aan het energiezuinig maken van jouw woning.

Bron en meer info: http://www.renovatie2020.be/

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.