Balkenhout: lokaal recuperatiehout!

Een hart voor hout en ecologie?

Zin om natuur in de woning te brengen zonder het milieu te belasten? Een passie voor originele, decoratieve materialen?

Naast Barnwood, het hergebruik van verweerde planken van oude schuren, biedt Upgrade nog andere manieren aan om duurzaam te ondernemen: Balkenhout.

Balkenhout wordt gesneden uit verweerde eiken balken. Het is authentiek hout, met scheuren, kwasten en verkleuringen. Geen enkele strook is identiek aan de andere en het resultaat is altijd uniek.

Toepassingen van recuperatie balkenhout

De houten balken van Nederlandse origine kunnen op twee manieren verwerkt worden:

Ofwel worden ruwe fineerstroken van echt balkenhout verlijmd op een zwarte ondergrond. Het sterke, maar flexibele materiaal is ideaal voor ronde wanden, zoals bars of toonbanken.

Ofwel wordt balkenhout verwerkt in massieve vorm voor toepassingen als kastdeuren, tafelbladen of dikke wandbekleding.

Beide opties zijn verkrijgbaar in drie kleuren: eik naturel, eik vergrijsd en eik gerookt.

Cradle to Cradle toepassen in de renovatie en interieurinrichtingssector

Met de implementatie van balkenhout geef je oud hout een nieuw leven en pas je het Cradle to Cradle principe ook toe in huis.

De Cradle to Cradle filosofie gaat verder dan het conventionele duurzaamheidsdenken, want het principe betekent dat grondstoffen hergebruikt worden zonder hun waarde te verliezen. Het gaat erom niet alleen de negatieve impact op het milieu te beperken, maar vooral de positieve impact te vergroten.

De grondstoffen verliezen hun waarde niet, maar vergroten die. Zo is verweerd hout kwalitatief beter dan jong hout. Door het jarenlange krimpen en uitzetten, wordt hout sterker en kan het veel meer tegen een stootje dan jong, vers gekapt hout.

Renoveren met balkenhout is tegelijk ecologisch, origineel, warm en decoratief. Balkenhout maakt het perfect mogelijk om esthetisch én ethisch te renoveren zonder aan comfort in te boeten. 

Images copyright Leeuwenburg Nederland. 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.