Badkamer sanitair in een tijdloos design, altijd esthetisch en praktisch voor later 2/2

Opdat de badkamer ook op onze oude dag comfortabel blijft, is het goed om er bij renovaties al eens aan te denken om de badkamer rolstoeltoegankelijk te maken. De badkamer zoveel mogelijk obstakel-en barrièrevrij maken kan door aandacht te besteden aan de punten in onze vorige blog beschreven. Hieronder vindt U waar U op moet letten bij de keuze van uw sanitair zoals bad en douche, alsook het kraanwerk. 

1) De douche

De douchevloer loopt zoveel mogelijk gelijk met de badkamervloer, zonder opstaande randen. Opstapjes maken het douchen onveilig, want ook hier kun je weer struikelen. Het is dus beter dat de vloer van de doucheruimte vloeiend afloopt naar de afvoer. Een gelijkvloerse douche is veiliger én makkelijker om schoon te maken.

Mogelijkheden:

  • Een niveauverschil in de betegelde vloer zodat het water goed kan weglopen in een douchegoot. Een niveauverschil van 2% (2 centimeter op 1 meter) is voldoende voor een goede afwatering.
  • Een ruime douchebak van minimaal 1x1m met een heel kleine drempel/lage instap, vervaardigd in anti-slip materiaal. Deze optie oogt mooi met een houten parket dat speciaal ontwikkeld is voor badkamers.

Rolstoeltoegankelijkheid van de douche

De plaatsingsruimte van de douchebak is minimum 0,90 × 0,90, maar er is ook 0,70 × 0,90 meter extra gebruiksruimte ruimte nodig om in en uit te stappen en voor de eventuele verzorgers. Een vrije draaicirkel van 1,05 meter is nodig om met een rollator in de badkamer te lopen en te draaien.

Er zijn stevige muren voor het bevestigen van zitjes, steunen en beugels

Om steunen en beugels in de douche te bevestigen, moeten de muren stevig genoeg zijn zodat de steunen niet losschieten. Steunen en beugels helpen bij het staan, opstaan en gaan zitten. Bij Upgrade heb je een ruime keuze in beugels, van standaard uitvoeringen tot de hedendaagse minimalistische exemplaren.

 

Wassen en afdrogen bij het douchen voor hulpbehoevenden

De douchekop is in hoogte instelbaar en afneembaar.

De douchekop zit aan een verticale glijstang (tussen 1,2 en 2,1 meter boven de vloer). Bij voorkeur is er een verticale en horizontale glijstang. De horizontale lagere glijstang kan als steun gebruikt worden, bijvoorbeeld om de voeten te wassen, en je kunt er spullen, zoals een washandje, aan hangen.

Een in hoogte instelbare en afneembare douchekop is altijd handig, vooral om zittend te douchen. Met een douchekophouder met hendel kun je de douchekophouder zonder veel kracht omlaag en omhoog verplaatsen en vergrendelen. De hendel kun je ook met de pols bedienen. 

Er is een extra ophangpunt voor de afneembare douchekop

Een extra ophangpunt is handig als het bestaande ophangpunt van de douchekop (meestal op de glijstang boven de kraan) nogal hoog is.

 

De douchekop en kraan zijn te bedienen vanop een kruk of wanddouchezitje.

Voor wie moeite heeft met lang staan, is zittend douchen geen overbodige luxe. Ook voeten en benen wassen gaat gemakkelijker al zittend. Een wanddouchezitje is een goede oplossing, maar plaats het zitje zo dat de kraan en de douchekop haaks op elkaar staan.

Er zijn verschillende soorten wanddouchezitjes. Bij sommige glijstangen kan aan de horizontale stang een douchezitje worden gehangen.

Er is een thermostaatkraan met goede grip en duidelijk afleesbare standen

Met een thermostaatkraan kun je niet per ongeluk de warmwaterkraan te heet zetten, wat brandwonden kan voorkomen. Een goede grip van de kraan zorgt ervoor dat je ook met zeephanden de kraan kunt bedienen.

Met een thermostaatkraan kun je de temperatuur van het water instellen, met een stop voor de maximale temperatuur. Tijdens het douchen hoef je dan maar één knop of hendel te bedienen om de sterkte van de straal te regelen. Ook de Hansgrohe thermostatische shower select kraan met drukknoppen lenen zich uitzonderlijk goed voor gebruik van mensen die minder kracht hebben. 


Afbeeldingen: Hansgrohe showerselect thermostatische kraan.

De kraan staat buiten de waterstraal van de douche

Om te voorkomen dat je niet meteen water over je heen krijgt, is het praktisch als de kraan buiten de waterstraal van de douche staat. Dit is ook belangrijk wanneer iemand hulp nodig heeft bij het douchen.

 

2) Ook op uw oude dag genieten van een bad

In en uit het bad komen

Er is een handgreep voor het in en uit het bad stappen

De meeste baden zijn hoog en hebben een schuine wand. Een handgreep helpt om misstappen en vallen te voorkomen.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • een steun aan de wand
  • een bad met een ingebouwde handgreep
  • een ‘losse’ greep die met klemmen op de badrand staat

Een mogelijk probleem voor iedereen is het in en uit het bad stappen. Dit komt niet alleen door de hoge badrand, maar ook door de schuin aflopende wand. De instap is dus niet alleen hoog, maar ook groot.

Er zijn badkuipen verkrijgbaar waarbij de wanden in het bad recht naar beneden lopen. Bovendien is zo’n bad iets lager dan de gewone badkuipen.

Als je toch renoveert met het oog op later, kun je bijvoorbeeld opteren voor dit esthetisch mooie bad met deurtje. Oudere mensen met stramme knieën die niet meer over de badrand heen kunnen stappen, kunnen gewoon in het bad lopen, het deurtje sluiten en het bad laten vollopen.

 

3) Dagelijkse verzorging aan de wastafel met zorgbehoevenden

De wastafel is geplaatst op een geschikte hoogte

Oudere mensen kunnen vaak nog zelfstandig lopen met behulp van een rollator. Voor hen is het belangrijk dat ze zich niet hoeven te bukken om aan de wastafel te staan. Er moeten stevige muurbeugels zijn waaraan ze zich kunnen vastgrijpen als ze het evenwicht dreigen te verliezen.

Er zijn speciale beugels op de markt die naast of rondom de wastafel bevestigd kunnen worden. Je kunt erop leunen tijdens het wassen of bij het opstaan en de beugels kunnen dienst doen als handdoekenrek.

Een andere optie is deze unieke strakke wastafel van Hewi met ingebouwde steunbeugels.

De wastafel is onderrijdbaar voor rolstoelgebruikers

Onderrijdbaarheid betekent dat een object vanuit zittende positie gebruikt kan worden. Er moet dus voldoende vrije ruimte zijn onder het toestel of het object.

Voor wastafels en/of wastafel meubels is een vrije ruimte van 70cm hoog, 90cm breed en 60cm diep een minimum. Dit is de ruimte die nodig is om met een stoel of rolstoel onder het object te kunnen plaatsnemen.

Ook de bedieningshoogte van de wastafel moet aangepast zijn om makkelijk aan de kraan te kunnen. Een hoogte van 80cm is aanbevolen.

De spiegel hangt op geschikte hoogte of er is een lange spiegel

Soms hangen de spiegel en het planchet boven de wastafel zo hoog dat kleinere huisgenoten of mensen die zorg nodig hebben er amper bij kunnen. Een lange spiegel, bijvoorbeeld vanaf de wastafel tot op stahoogte van de langste huisgenoot, kan hier een oplossing bieden.

Upgrade maakt spiegels op maat, vaak over de volledige breedte van het wastafel meubel. In dat geval opteren voor een opbouw wastafel kraan ( uit het meubel of uit de wastafel en niet uit de muur). Meer voorbeelden hiervan vindt U hier.

Voor rolstoelpatiënten in woningen met weinig ruimte zijn ook tiltende spiegels een optie. 

Als kleine accessoires, mogen we zeker de de hulpsteunen niet vergeten en een aangepaste wc borstel waarnaar men kan reiken vanuit een rolwagen. 

 

Tekst Bronnen

1. Wijk, M, J. Drenth en M. van Ditmarsch: Handboek voor Toegankelijkheid. Reed Business Information bv, Doetinchem, 2003

2. SKW Certificatie, SEV: Handboek Woonkeur. SKW Certificatie bv, Almere Haven, 2001

3. VACpunt Wonen: Gebruikerstoets Wonen & Zorg. Utrecht, 2004

4. Laagland’advies: Wie de woning houdt, passe haar aan. Houten, 2005

5. Stichting Bouw Advies Toegankelijkheid Utrecht: Richtlijnen, Gradaties in toegankelijkheid van woningen. Utrecht, 2005

6. VAC: Mooi huis…. Maar woont het ook prettig? Utrecht, 2002 

Foto's en sanitair via Vanmarcke Brugge en Upgrade interieur

http://www.fsb.de/nl/nl/producten/barrierevrij_wonen/

https://www.hewi.com/nl/barrierevrij/

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.