10 tips om uw badkamer ruimte klaar te maken voor latere zorg 1/2

De badkamer is een ruimte waar we veel tijd doorbrengen: een verkwikkende douche ’s ochtends, een korte opfrissingsbeurt na het werk of een ontspannend bad voor het slapengaan. Het is dan ook belangrijk om lang van de badkamer te kunnen genieten en ook al even aan de oude dag te denken voor het geval dat u of uw gezinsleden zorg zullen nodig hebben. Voor vijfitgers die hun badkamer renoveren, raden we dan ook aan al even aan de volgende punten te denken.

Algemene richtlijnen voor een rolstoeltoegankelijke badkamerruimte

1) Een gewone badkamer is minimaal 2,00 x 1,80 meter. Voor een zorgbehoevende of rolstoelgebruiker is een badkamer echter minimaal 2,20 x 2,20 meter.

Een grotere badkamer is natuurlijk aangenaam voor iedereen, maar wanneer iemand van het gezin in een rolstoel zit, is een badkamer met een draaicirkel van 1.5 meter een absolute vereiste.

Er zijn heel wat manieren om een bestaande badkamer uit te breiden:

 • een kleine slaapkamer en een badkamer samenvoegen tot een ruimere badkamer
 • een slaapkamer verbouwen tot badkamer en de badkamer inrichten als kleine kamer
 • een deel van de aangrenzende slaapkamer bij de badkamer betrekken

2) De badkamer is goed verlicht, met lichtknoppen naast elke deur

Een goede verlichting maakt de kans op vallen of struikelen veel kleiner. Het is handig dat de lichtknop buiten de badkamer zit, zodat het licht aan is voor je de ruimte binnenloopt. Lichtschakelaars moeten op een goed bereikbare hoogte zitten, op ongeveer 95 centimeter vanaf de vloer. Let bij de keuze voor een nieuwe lichtschakelaar op de bedienbaarheid. Hoe groter de lichtschakelaar, hoe gemakkelijker te bedienen (bij voorkeur met de vlakke hand). Wij kunnen voor u natuurlijk ook onze verlichting met bewegingssensor voorstellen.

3) De deur is minimaal 0,85 meter breed en 2,30 meter hoog

  De meeste woningen hebben deurbreedtes van ongeveer 78 centimeter, wat te klein is om makkelijk met een rolstoel binnen te raken. Het risico op stoten tegen de deurpost is groot en het is niet mogelijk om de draai van de ene ruimte naar de andere te nemen. Een deuropening kan eenvoudig verbreed worden naar 87 centimeter. Bijpassende deurposten en deuren voor 87 centimeter zijn verkrijgbaar. Deuren voor nieuwbouw zijn nu standaard 90 centimeter breed. De deurhoogte moet minimaal 2,30 meter zijn zodat ook verzorgenden van gelijk welke lengte zonder problemen binnen kunnen. Een schuifdeur van de grond tot aan het plafond is meestal de meest geschikte en plaats besparende oplossing. Wij maken uw schuifdeur in hout of glas naar uw keuze volledig op maat.

  4) De drempelhoogte voor de badkamerdeur is maximaal 2 centimeter en de drempel is afgerond

   De vloer moet zo vlak mogelijk zijn, zonder drempels en/of opstapjes. Je kunt er over struikelen en het maakt lopen met een rollator moeilijker. Als een drempel onvermijdelijk is, is het beter om die zo laag mogelijk te houden en af te ronden.

   Voor te hoge drempels zijn er drie aanpassingsmogelijkheden:

   • de drempel verwijderen
   • de drempel verlagen
   • een drempelhulp plaatsen. Dit is een schuin oplopende plaat van bijvoorbeeld aluminium. Een drempelhulp ligt los (meeneembaar) of is bevestigd op de bestaande vloer of drempel.

   Afbeelding: voorbeeld van een drempelhulp

   5) De deur van de badkamer draait open naar buiten, of wordt vervangen door een schuifdeur

    Als iemand in de badkamer gevallen is en vlak achter de deur ligt, kan een ander de deur niet openen als die naar binnen draait. Bovendien verkleint een openstaande deur die naar binnen draait de ruimte.

    Soms is een schuifdeur een optie, maar dan moet er voldoende ruimte links of rechts van de deuropening zijn, zodat de deur volledig weggeschoven kan worden.

    6) De badkamer grenst aan de slaapkamer

     Het is handig als de badkamer snel en goed te bereiken is vanuit de slaapkamer. In tweekamerwoningen (seniorenwoningen) is de route het kortst als de badkamer vlak naast de slaapkamer ligt met een deur tussen beide ruimtes. Eventueel kan er een tussendeur (bijvoorbeeld schuifdeur) worden geplaatst.

     7) Er is vloerverwarming

      In een badkamer loop je meestal op blote voeten en dus liggen er vaak tapijtjes om de kilte van de vloer te breken. Daarover kun je echter uitglijden en de rolstoel kan er op vastrijden, wat vloerverwarming een betere optie maakt. Het is normaalgezien een grote ingreep om vloerverwarming in een bestaande bouw te voorzien, maar wij hebben enkele eenvoudigere oplossingen.

      8) Er is een antislipvloer

       Een antislipvloer maakt de vloer minder glad.  Er zijn verschillende mogelijkheden en tegelopties, maar wij stellen een aangepast houten parket voor dat bestand is tegen de vochtigheid in badkamers en bovendien een warmere uitstraling heeft.

       9) De ramen zijn makkelijk te openen en te sluiten

        Vaak kun je bovenlichten (smalle doortochtraampjes) alleen openen en sluiten door op een verhoogje of in het bad te gaan staan. Dat houdt een risico op vallen in, en dus raden we aan om te kiezen voor onze budgetvriendelijke ventilatie systemen met vochtigheidssensor.

        Ramen aan de kant van een vrije muur die ook door rolstoegebruikers kunnen geopend worden, voorzien we van een matte folie zodat er geen inkijk van buitenaf is.

        Bestaande hoge ramen kun je laten voorzien met een verlengde hendel om ze ook te kunnen openen en sluiten zonder op een stoel te klimmen.

        10) Er zijn loze leidingen

         Het is handig om loze leidingen te voorzien. Op die manier kun je achteraf makkelijk allerlei bedradingen doortrekken, bijvoorbeeld voor alarmering. Gelukkig zijn al veel technologische toepassingen draadloos, een evolutie die zich zal blijven doorzetten.

         Lees ook onze blog over badkamerinrichting en aangepaste sanitaire toestellen . 

         Reactie toevoegen

         Plain text

         • Geen HTML toegestaan.
         • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
         • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.